Cum sa dezvolti o relatie deschisa si sanatoasa cu copilul tau

Relatia parinte copil este, de departe, cea mai importanta in dezvoltarea psiho-sociala a copilului, a legaturilor pe care cel mic le creeaza cu lumea exterioara, avand legatura chiar si cu procesul de invatare pe care copilul il dezvolta inca din primele ore ale vietii.

Atunci cand relatia dintre parinti si copii este una armonioasa si echilibrata, cei mici se pot bucura de o dezvoltare sanatoasa, ba chiar pot invata lucruri noi mult mai usor decat acei copii care nu au dezvoltat o relatie sanatoasa cu parintii.

Insa, pentru ca totul sa fie exact asa cum trebuie, este nevoie de multa rabdare, de ingeniozitate, dar si de o cultura vasta despre psihologia copilului si despre nevoile acestuia. Din materialul urmator vei afla cum sa dezvolti o relatie sanatoasa cu cei mici, cum sa devii un parinte mai bun, dar si cum sa intelegi nevoile copilului tau.

 

Cuprins:

 

  1. Relatia dintre parinti si copii, cea mai importanta legatura din viata copilului
  2. Cum sa dezvolti o relatie sanatoasa cu cei mici
  3. Relatia dintre copii si parinti: Poti deveni un parinte mai bun pentru copiii tai?
  4. Copilul tau - universul tau - Comunicarea, esentiala in relatia parinte-copil
  5. Comunicarea cu copiii: Cum sa iti inveti copilul sa faca propriile alegeri

 

1. Relatia dintre parinti si copii, cea mai importanta legatura din viata copilului 

 

A fi parinte este unul dintre cele mai provocatoare roluri din lume. Fiecare parinte incearca, mereu, sa faca orice pentru a se asigura ca va creste copii fericiti, sanatosi si de succes. Desi sunt numeroase stiluri de parenting abordate de milioane de persoane din intreaga lume, indiferent de stilul pe care alegi sa il folosesti, acesta se rezuma la tipul de relatie pe care fiecare parinte il are cu propriul copil. Iar cu cat relația parinte-copil este mai puternica, cu atat cresterea si dezvoltarea viitorului adult este mai buna.

Relatia dintre un parinte si copilul sau este legatura unica, care alimenteaza cresterea si dezvoltarea unui copil, fiind, poate, cea mai puternica conexiune din Univers. Aceasta pune bazele comportamentului, a personalitatii, a trasaturilor si valorilor viitorului adult, astfel ca este extrem de important ca relatia parinte-copil sa fie pozitiva, sanatoasa si deschisa.

 

De ce este relatia parinte-copil importanta?

 au o relatie sanatoasa cu parintii sunt mai predispusi sa dezvolte relatii pozitive cu alte persoane din jurul lor, atat in copilaria timpurie, cat si in adolescenta si maturitate. Ei pot stabili legaturi sigure si prietenii cu colegii, fara sa se teama ca ar putea fi raniti sau dezamagiti. De asemenea, copiii care au o relatie buna cu familia si cu parintii reusesc sa isi regleze mult mai bine emotiile atunci cand se confrunta cu stresul si cu situatiile dificile.

Mai mult decat atat, un atasament sigur cu parintii, o relatie functionala, bazata pe dragoste, pe incredere si respect, ajuta la dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala a copilului. De asemenea, ii ajuta pe copii să prezinte comportamente sociale pozitive. Implicarea sanatoasa a parintilor în viața de zi cu zi a copiilor lor contribuie la asigurarea faptului ca cei mici se pot comporta mai bine, atat din punct de vedere social, cat si academic.

Copiii care au o relatie sigura, pozitiva, sanatoasa si deschisa cu parintii reusesc sa invete si sa castige abilitati si valori esentiale, care le vor asigura un drum sigur catre succesul viitor.

 

2. Cum sa dezvolti o relatie sanatoasa cu cei mici

 

Atunci cand iti doresti sa ai o relatie frumoasa si sanatoasa cu proprii copii, trebuie sa intelegi ca si cei mici sunt tot fiinte umane, care au propria personalitate, propriile trairi si propriile vise.

 

 

Iata ce ar trebui sa faci pentru a dezvolta relatia pe care o ai cu cel mic:

 

  • Exprima-ti constant dragostea pentru copiii tăi! Desi suna foarte simplu, este obligatoriu ca fiecare parinte sa spuna copiilor ca ii iubesc. Cei mici trebuie sa se simta mereu iubiti si sa fie siguri de dragostea parinteasca. Acest lucru este extrem de important in dezvoltarea viitorului adult! Chiar si atunci cand intervin neintelegeri si discutii in contradictoriu, copilul trebuie sa simta ca parintele il iubeste fara nicio rezerva si ca se poate baza pe el in orice situatie.
  • Acorda-le atenție! Chiar daca ai un loc de munca extrem de solicitant, acest aspect al vietii nu ar trebui sa fie niciodata o scuza pentru a nu petrece timpul adecvat cu cel mic. Acorda intotdeauna timp si atentie copilului, indiferent de situatie! Desi ai un deadline, proiecte de finalizat, incearca sa iti faci timp pentru nevoile copilului. Chiar daca se joaca cu jucariile, se uita la televizor sau se bucura de o gustare, fa-ti timp sa stai cu el. Nu e nevoie sa faci prea multe, pur si simplu vorbeste cu el, joaca-te cu el, interacționeaza cu el si acorda-le atentia ta.

 

  • Dezvolta traditii si ritualuri alaturi de copii! Crearea de ritualuri si traditii creste sentimentul de siguranta al unui copil. In timp ce sunt inca mici, incearca sa faci un lucru important, astfel incat sa dezvolti ritualuri alaturi de ei, pe tot parcursul vietii.

De exemplu, puteti stabili rutina de culcare. Citeste-le povesti inainte de a adormi sau chiar inventeaza o poveste in care ei sa fie personajele principale.

Poti incerca, de asemenea, sa mergi, o data pe luna, cu ei la cumparaturi, sa ii lasi pe ei sa aleaga tot ce trebuie sa cumpere in ziua respectiva. De la cumparaturile saptamanale pentru casa si familie, pana la hainute, accesorii si incaltaminte pentru ei. Daca ii lasi pe ei sa aleaga, le va creste increderea in fortele proprii, iar mai tarziu vor sti sa se descurce mult mai usor in situatii dificile.

De asemenea, poti crea un ritual saptamanal de familie, in care sa va bucurati de o anumita activitate impreuna. De exemplu, in fiecare weekend puteti stabili ca masa se va lua in familie duminica, iar sambata va fi seara de film. Indiferent de varsta copiilor si de ritual, este important sa petreci in mod regulat timp alaturi de cei mici, astfel ca legaturile de familie vor deveni mai puternice.

 

  • Luati masa impreuna! Ora mesei este cel mai bun moment pentru a purta conversatii in familie si pentru a va povesti ce ati facut in ziua respectiva. Incearca, pe cat posibil, sa organizezi macar una dintre mesele zilnice in acest context. In plus, asigura-te ca elimini orice activitate care poate rapi linistea din timpul mesei. Opreste televizorul, lasa telefonul departe de masa. Acesta este momentul in care poti vorbi cu familia si te poti bucura de compania celuilalt.
  • Fii atent la sentimentele lor si sprijina-i atunci cand au nevoie! Daca micutul tau vine la tine pentru a-si impartasi sentimentele cu privire la ceva, asigura-te ca esti acolo pentru el si ca il sprijini neconditionat. Asculta-l si fa-l sa se simta inteles. Orice ii cauzeaza suferinta, incearca sa fii acolo pentru ei, fara sa il judeci, doar fii deschis si discuta cu el.

 

Legatura speciala dintre un parinte si un copil este una dintre cele mai puternice si autentice legaturi din viata viitorului adult. 

 

 3. Relatia dintre copii si parinti: Poti deveni un parinte mai bun pentru copiii tai?

 

 

Fiecare parinte incearca, inca de cand cel mic a aparut in lume, sa fie cel mai bun, sa isi sprijine copilul, sa il iubeasca neconditionat si sa fie mereu langa el. Insa, oamenii au de invatat mereu, iar cei care isi doresc sa faca o „treaba” excelenta nu ezita sa se informeze.

De departe, cel mai important lucru in viata de parinte este sa fii acolo, sa fii prezent langa copilul tau, mai ales atunci cand are nevoie de ajutor sau de sfaturi.

 

 

Cum sa fii alaturi de copilul tau si sa te apropii de el:

 

  • Da dovada de acceptare, incearca sa nu ii spui ce sa faca tot timpul. Nu trebuie sa il determini pe cel mic sa faca anumite lucruri in modul „corect”.
  • Observa ce face copilul tau si incurajeaza-l, fara sa il critici!
  • Asculta-l cu adevarat! De exemplu, daca acesta iti spune o poveste lunga despre o multime de lucruri care s-au intamplat in timpul zilei, s-ar putea sa spuna, printre randuri, ca ii place noul profesor de istorie sau ca si-a facut noi prieteni la scoala. Asculta in mod activ cuvintele sale, pentru a sti intotdeauna ce se petrece in viata lui.
  • Gandeste-te si incearca sa studiezi ceea ce transmite prin comportament copilul tau. De exemplu, daca acesta sta in bucatarie, in timp ce tu pregatesti masa, dar nu vorbeste prea mult, s-ar putea sa isi doreasca sa fie mai aproape de tine. Ai putea sa il imbratisezi, sa il rogi sa te ajute la gatit, fara sa vorbesti prea mult sau sa pui prea multe intrebari.
  • Sustine ideile copilului tau. De exemplu, daca copilul tau mai mare decide sa planifice o masa de familie, de ce sa nu spui da? In plus, atunci cand cel mic isi exprima o parere, ai putea folosi conversatia ca o modalitate de a afla mai multe despre gandurile si sentimentele sale, chiar daca acestea sunt diferite de ale tale.

 

 4. Copilul tau - universul tau. Comunicarea, esentiala in relatia dintre parinte-copil 

 

Cea mai importanta relatie pentru un copil este cea pe care o dezvolta cu parintele sau. Copiii invata despre lumea din jurul lor printr-o relatie pozitiva parinte-copil. Pe masura ce cresc si se schimba, copiii se uita la parinti pentru a stabili daca sunt sau nu in siguranta, daca sunt iubiti, daca sunt intelesi. Relatia parinte-copil este, de asemenea, fundamentul din care acestia isi vor construi relatiile viitoare.

Poti construi o relatie parinte-copil pozitiva petrecand timp cu cel mic, aratandu-i cum sa faca propriile alegeri si cum sa isi ia propriile decizii. Invata-l sa isi aleaga hainele si incaltarile singur, sa se lege la sireturi, sa isi incheie nasturii, fii alaturi de el mereu si creeaza un un mediu in care sa se simta confortabil sa exploreze.

Nu exista un manual secret pentru a obtine o relatie buna intre parinte si copil, fiecare persoana lovindu-se de dificultati pe parcurs. Cu toate acestea, daca vei continua sa lucrezi mereu la imbunatatirea relatiei, copilul tau va se va dezvolta armonios, va creste increzator si cu cat mai putine frustrari.

 

 5. Comunicarea cu copiii: Cum sa iti inveti copilul sa faca propriile alegeri 

 

 

Atunci cand copiii incep sa devina, usor-usor, independenti, este extrem de important ca parintele sa ii invete cum sa isi faca propriile alegeri.

Copilaria este un moment plin de placere si descoperire, mai ales avand in vedere faptul ca cei mici nu sunt impovarati de realitatea uneori stresanta din lumea inconjuratoare.

Ceea ce reprezinta cel mai bine copilaria este invatarea de a face alegeri si modul in care acestea pot sa provoace consecinte. 

Este esențial ca cei mici, apoi adolescentii, sa inteleaga acest proces si sa invete sa nu le fie teama de propriile decizii, chiar daca, pentru inceput, este vorba numai despre unele chiar banale, cum ar fi alegerea cinei, a locului unde va merge familia in excursie sau a alegerii unui cadou.

Daca in prima copilarie, cei care ii influenteaza pe copii cel mai mult sunt parintii, in adolescenta lucrurile se schimba radical, iar prietenii si profesorii devin si ei extrem de importanti in viata copilului.

Prin urmare, este foarte important ca parintii sa fie aproape de copii, atunci cand acestia au nevoie de ei, sa ii invete sa aiba incredere in propriile forte, in propriile alegeri, pentru ca cei mici sa se dezvolte armonios. Atunci cand va veni timpul, copiii, deveniti tineri adulti, vor putea recunoaste modalitatile prin care isi pot dezvolta o noua abilitate atat de importanta: sa faca in mod corect propriile alegeri, sa se bucure de independenta, sa isi faca prieteni buni, sa devina oameni onesti si sa isi cladeasca un viitor minunat!

 

Sursa foto: Pexels.com.