Cum trebuie sa alegi incaltamintea pentru copilul tau? Sfaturi utile!

Cand vine vorba despre alegerea perechilor de incaltaminte pentru copiii tai, exista atat de multe stiluri diferite disponibile, incat poate fi dificil sa-ti dai seama pe care sa o alegi. Sau diferite sezoane, cand este necesar un alt model de cizma sau pantof. Cel mai important lucru de retinut este urmatorul: copilul are nevoie de sprijin adecvat pentru picioare in anii de crestere ai copilariei.

Piciorul unui copil poate creste pana la varsta de 18 ani, iar cea mai importanta dezvoltare are loc in primii sapte ani. Iata o privire rapida asupra cat de repede cresc picioarele copiilor:

  • Sub 12 luni, la fiecare 2 luni.
  • 12 luni pana la 2,5 ani, la fiecare 3 luni.
  • 2,5 pana la 4 ani, la fiecare 4 luni.
  • De la 4 la 6 ani, la fiecare 6 luni.

Incaltamintea care nu se potriveste corect pot fi incomoda si nesanatoasa. De aceea este important sa masori intotdeauna picioarele unui copil inainte de a cumpara incaltaminte din piele naturala. Fiecare pantof se potriveste diferit, asa ca nu cumpara doar pe baza marimii imprimate pe cutie. Asigura-te ca cel mic incearca fiecare pantof si urmareste-l in timp ce merge pentru a vedea daca par confortabili si se potrivesc corect.

Sfaturi de cumparare a pantofilor

Cand gasesti modele care iti plac, tine-i in mana si examineaza-i. Expertii recomanda sa cauti urmatoarele caracteristici:

  • Flexibilitate: de obicei, cu cat copilul este mai mic, cu atat mai mult este necesara o incaltaminte cu talpa flexibila pentru copii. Talpa trebuie sa se poata indoi in mana fara efort. 
  • Zona degetelor de la picioare: in timp ce copilul sta in picioare, ar trebui sa poti apasa aproximativ latimea unui deget, intre cel mai lung deget de la picior si partea din fata a pantofului. 
  • Materiale: partea superioara a pantofului ar trebui sa fie realizata din materiale respirabile, cum ar fi pielea, mai degraba decat din materiale sintetice. Branturile trebuie sa fie captusite pentru confort. Verifica interiorul ambelor ghete pentru fete, pentru nereguli la cusaturi, lipire sau capsare. 

Incaltaminte pentru copii – pantofii mici au nevoie de teste mari

Piciorul uman are 26 de oase care lucreaza impreuna pentru a asigura sanatatea si mobilitatea pentru intreaga viata. Incaltamintea nepotrivita poate pune copilul in pericol de rani pe termen scurt si lung.

Cand vine vorba despre modele de ghete pentru baieti sau fete, adecvate varstei, majoritatea parintilor inteleg gresit. Este importanta marimea, dar exista atat de multi alti factori care variaza in functie de varsta copilului. Pentru copii sunt disponibili diferiti pantofi, in functie de grupa de varsta si de stadiul lor de dezvoltare.

 

Specialistii insista ca parintii sa gaseasca un model de incaltaminte care sa aiba marimea potrivita, asigurandu-se ca lungimea si latimea sunt potrivite pentru picioarele copilului, in special atunci cand este vorba despre ghete imblanite pentru copii. Pentru aceasta, se recomanda testarea pantofilor inainte de a-i cumpara ca fiind o necesitate.

Stiai ca:

  • Mersul descult pe nisip si iarba ajuta la cresterea corecta a picioarelor copilului.
  • Masoara piciorul copilului la sfarsitul zilei, cand este la cea mai mare dimensiune!
  • Daca bebelusul tau are nevoie de incaltaminte mai mare, va avea nevoie si de sosete mai mari!
  • Picioarele unui copil suporta de 3 ori mai mult stres decat cele ale unui adult obisnuit.