Idei si sugestii pentru a face copilul sa se simta important

Sugestii pentru a face copilul sa se simta imporant

Cresterea stimei de sine a copilului nu este o sarcina usoara, dar este absolut necesara in lumea complexa de azi. In aceasta lume in care performanta este foarte apreciata, parintii au un rol cheie in a ajuta copiii sa-si dezvolte un sentiment de valoare si importanta.

In acest articol, vom prezenta cateva sugestii si idei care te pot ajuta sa atingi acest obiectiv, concentrându-ne pe comunicarea efectiva, activitatile de calitate petrecute impreuna si importanta laudelor si recompenselor.

Cuprins

  1. Comunicarea deschisa in orice dialog
  2. Timp si activitati impreuna cu copilul
  3. Aprecierea deschisa a reusitelor
  4. Concluzii

1. Comunicarea deschisa in orice dialog

Comunicarea este esentiala in orice relatie, iar cea dintre parinte si copil nu face exceptie. A stabili si mentine un dialog deschis, sincer si respectuos cu copilul, incurajeaza exprimarea libera a sentimentelor, gandurilor si ideilor. Acest tip de comunicare contribuie la crearea unui mediu sigur si de sustinere pentru copil, fortificandu-i increderea in sine, abilitatile de socializare si se va simti important.

Copiii de regula isi pierd rapid orice interes in a forma un dialog si raspunde la intrebari, mai ales daca acestea nu sunt formulate astfel incat sa trebuiasca sa se gadeasca putin la raspuns. Iata cateva exemple:

De exemplu, in loc sa-l intrebi pe copilul tau "Cum a fost scoala astazi?", intrebare la care de obicei se primeste un raspuns scurt precum "bine" sau "ok", incearca sa pui intrebari mai detaliate precum "Ce ati invatat astazi la stiinte?" sau "Cu cine ti-ai petrecut pauza de pranz?".

Acest tip de intrebari in determina sa stea sa se gandeasca si nu mai pot da un raspuns simplu pe loc. Asculta cu atentie raspunsurile si arata-i ca iti pasa de parerile sale. Astfel data viitoare cand intrebi, va povesti cu mai mult interes.

Sugestii pentru a face copilul sa se simta important - Comunicarea deschisa

2. Timp si activitati impreuna cu copilul

De cele mai multe ori, ca parinte esti foarte ocupat si nu ai suficient timp pe a petrece timp de calitate cu copilul tau. Timp care e extrem de important in a-l face sa se simta important si sa simta cu adevarat ca conteaza.

Cand dedici timp de calitate copilului tau, te concentrezi pe nevoile si interesele lui, invatandu-l in acelasi timp valori importante. De exemplu, daca copilul tau iubeste sa deseneze, sa stabilesti o ora pe saptamana pentru a desena impreuna nu inseamna doar a te aseza langa el in timp ce el deseneaza.

Aceasta implica sa te implici in activitate, sa impartasesti idei, sa il ajuti sa se dezvolte si sa ii arati ca iti pasa de interesele lui.

Similar, daca copilul tau este pasionat de fotbal, petrecerea unei dupa-amiezi in parc jucand impreuna fotbal nu inseamna doar a fi acolo ca spectator. Inseamna sa joci impreuna cu el, sa ii inveti reguli noi, sa il incurajezi sa se imbunatateasca si sa te bucuri de jocul impreuna.

Toate aceste momente de conexiune inseamna a te angaja intr-un dialog si a impartasi experiente, ajutandu-l pe copil sa se simta inteles, valoros si iubit.

Sugestii pentru a face copilul sa se simta important - Timp si activitati impreuna

3. Aprecierea deschisa a reusitelor

Laudele si recompensele au un rol important in dezvoltarea si cresterea copiilor, contribuind la formarea unei autoimagini pozitive si la consolidarea increderii in sine.

Lauda eforturile copilului tau si nu doar rezultatele. Daca si-a facut temele de matematica, de exemplu, poti sa-i spui "Mi-a placut cum ti-ai organizat timpul pentru a rezolva acele probleme complexe de matematica”. “Ai fost foarte concentrat si am observat ca ai folosit o strategie interesanta." Acest lucru ii va incuraja ca de fiecare data sa incerce sa faca lucrurile mai bine, ii va da incredere in el.

In loc sa-i oferi mereu recompense materiale, ofera-i experiente. O vizita la muzeul de stiinte sau o zi la parc sunt recompense care, pe langa faptul ca il vor face sa se simta apreciat, il vor si educa. Sau poti sa il duci intr-un loc in care sti ca ii place sa mearga. Acest lucru cu siguranta il va motiva si ii va da incredere in el.

Sugestii pentru a face copilul sa se simta important - Aprecierea deschisa a reusitelor

4. Concluzii

Fiecare copil este unic si merita sa se simta valoros si important. Prin comunicare efectiva, activitati de calitate petrecute impreuna si laudele pentru eforturi, parintii pot face un pas mare in cresterea stimei de sine a copiilor lor.