Simboluri etichete haine - Care este importanta acestora si ce inseamna?

Cu siguranta ai vazut ca fiecare haina in parte pe care o cumperi are o eticheta care contine mai multe simboluri. Aceasta poate parea nesemnificativa la prima vedere, insa te poate ajuta intr-o foarte mare masura.

 

De cate ori ti s-a intamplat sa introduci articole de imbracaminte in masina de spalat, iar acestea sa se miscoreze in timpul programului de curatare? Acest lucru este cauzat de necitirea acestei etichete cu simboluri pentru spalarea corecta a hainelor.

 

 

CUPRINS:

 

  1. Ce inseamna simbolurile de pe etichetele hainelor si care este importanta acestora?
  2. Semne etichete haine - Cele mai intalnite instructiuni de intretinere ale pieselor vestimentare
  3. Simboluri etichete haine - Trucuri pentru haine intretinute ca la carte
  4. Simboluri haine copii - Sfaturi speciale pentru ingrijirea hainelor copiilor

 

 

  1. Ce inseamna simbolurile de pe etichetele hainelor si care este importanta acestora?

 

In momentul in care cumperi o noua haina, tot ce iti doresti este ca cel mic sa o poata purta cat mai mult, fara ca aceasta sa se deterioreze. Chiar daca uneori hainele se strica din cauza trecerii timpului, de foarte multe ori se intampla ca acestea sa fie stricate in timpul proceselor de ingrijire si intretinere.

De cate ori ai ars cele mai bune costume ale copilului, doar pentru ca nu ai citit semnele etichetelor de pe haine? De cate ori nu ai deteriorat tesatura articolelor vestimentare in masina de spalat sau in cea de uscat? De cate ori nu ai folosit programul potrivit de curatare?

Prin urmare, care este importanta simbolurilor de pe haine? Acestea au rolul de a-ti oferi o mana de ajutor, astfel incat sa stii sa ingrijesti ca un profesionist intreaga garderoba a casei. Astfel, acestea iti ofera ocazia de a sta cat mai departe de evenimentele neplacute enumerate mai sus.

Trebuie sa retii ca fiecare tip de material in parte se spala si se calca intr-un mod aparte. Unul poate fi mai rezistent la temperaturile inalte ale fierului de calcat, altul poate rezista doar la cele mai scazute grade. De aceea, pentru a evita aparitia gaurilor in material, este ideal ca de fiecare data cand vrei sa intinzi cutele noii bluze, sa citesti cu mare atentie instructiunile pe care le ofera aceasta pe eticheta interioara.

Aceeasi regula se aplica si in cazul procesului de spalare. Exista haine care pot fi curatate doar la 30 de grade Celsius si articole vestimentare care necesita temperaturi mai ridicate. In plus si tipul programului de curatare poate diferi de la o bluza la alta, de exemplu.

Ceea ce trebuie neaparat sa retii este faptul ca simbolurile de pe etichetele hainelor pentru bebelusi sau copii sunt cele mai diferite, fiindca aceste tip de pise de imbracaminte au nevoie de o ingrijire speciala. Spre exemplu, articolele vestimentare ale nou-nascutilor se spala la temperaturi foarte inalte, astfel incat sa fie eliminati toti microbii si bacteriile.

Astfel, daca pana acum nu luai in considerare pictogramele regasite pe etichetele hainelor celor mai mici membri ai familiei, a venit timpul sa le oferi o importanta majora. Acestea reprezinta cheia catre articole vestimentare durabile, rezistente si cu aspect intact timp indelungat.

 

2. Semne etichete haine - Cele mai intalnite instructiuni de ingrijire ale pieselor vestimentare

 

Acum ca ai aflat care este importanta etichetelor interioare ale articolelor de imbracaminte, a venit momentul sa te pui la curent cu semnificatia pictogramelor.

  •      Simbolul pentru spalarea rufelor are forma unui vas cu apa.

Aceasta este prima pictograma care apare pe etichete, fiindca este cea mai importanta

In cazul in care vasul este plina cu apa, atunci acest lucru semnifica faptul ca produsul poate fi curatat la masina de spalat sau in mod manual cu apa calda si cu un detergent bland.

Daca vasul este acoperit de un “X” mare, acest lucru inseamna ca nu este permisa spalarea clasica, ci doar cea chimica.

In plus, trebuie sa stii ca simbolul vasului in care e scufundata o mana indica faptul ca este necesara doar spalarea manuala, cea automata putand fi daunatoare materialului.

In momentul in care vasul prezinta si un numar de grade Celsius, inseamna ca respectivul articol vestimentar poate fi curatat doar la acea temperatura. In caz contrar, tesatura se poate decolora sau rupe.

Trebuie retinut ca in cazul in care sub vas poate aparea o linie, atunci cand este stringent sa speli articolul doar la programe pentru rufe delicate.

 

  •      Simbolul care permite folosirea clorului pe tesatura este marcat de un triunghi care poate fi gol sau hasurat.

Triunghiul care este taiat interzice utilizarea acestei solutii.

 

  •      Simbolul pentru uscatorul de rufe este reprezentat de un patrat cu un cerc in interior.

Acest tip de pictograma sugereaza faptul ca poti folosi uscatorul pentru haine la un program si la o  temperatura normala.

In situatia in care cercul are un punct in mijloc, este bine sa utilizezi uscatorul la o temperatura mica. Daca sunt prezente doua puncte, atunci poti seta electrocasnicul la o temperatura medie, iar daca sunt trei puncte, atunci este clar ca articolele de imbracaminte pot fi uscate numai la temperaturi ridicate.

Un patrat cu cercul taiat indica faptul ca utilizarea uscatorului de rufe este inadecvata pentru respectiva haina.

Un patrat cu un cerc care prezinta si o linie dedesubt indica faptul ca haina poate fi uscata in acest fel, dar doar cu programul pentru haine sintetice. Prezenta a doua linii reprezinta nevoia folosirii programului de haine delicate, adica uscarea cu aer rece.

Patratul cu o linie curba in interior arata faptul ca piesa vestimentara trebuie uscata doar pe sarma, la aer curat. Daca sunt creionate doua linii, atunci uscarea se face in mod orizontal, iar daca sunt regasite trei linii, inseamna ca poti sa le usci doar pe umeras.

Patratul cu linii intr-un colt arata faptul ca articolele vestimentare trebuie sa fie intinse la aer, insa doar la umbra, nu in bataia directa a razelor soarelui, pentru ca tesatura sa se mentina cat mai bine in timp.

  •      Simbolul pentru calcarea hainelor este conturat chiar de o pictograma cu un fier de calcat.

Un fier de calcat gol arata ca hainele pot fi indreptate in mod normal, fara o functie sau o metoda speciala.

In momentul in care in interiorul fierului de calcat apare un punct, acest lucru inseamna ca articolul vestimentar trebui calcat la o temperatura medie. Cand sunt prezente doua puncte, haina are nevoie de o temperatura ridicata, pentru a putea fi calcata cum trebuie. 

In momentul in care pictograma este taiata cu un X, atunci calcarea este interzisa.

 

  •      Cercul este simbolul pentru curatarea hainelor in mod chimic.

In momentul in care acesta este gol inseamna ca hainele pot fi curatate chimic, iar cand cercul este taiat, atunci trebuie sa stai cat mai departe de acest tip de indepartare a petelor si nu numai.

Acestea sunt toate semnele care pot fi intalnite pe etichetele hainelor.

 

3. Simboluri etichete haine - Trucuri pentru haine intretinute ca la carte

 

Acum ca ai aflat ce inseamna semnele de pe etichetele hainelor, trebuie sa mai iei la cunostinta cateva informatii, care iti pot fi de mare ajutor.

Pe langa analizarea simbolurilor de pe eticheta, mai trebuie sa tii cont de cateva sfaturi. Acestea sunt:

  •      Spala hainele in functie de nuanta acestora

Daca ai cateva haine albe si restul sunt colorate, nu le introduce pe toate deodata in masina de spalat, ci sorteaza-le, astfel incat sa le speli pe categorii. Intotdeauna hainele trebuie spalate separat, in functie de culorile pe care le au. Acest lucru este stringent, pentru a evita patarea hainelor albe, de exemplu, cu tonuri de rosu sau de albastru de la alte articole vestimentare din cuva masinii.

 

  •      Nu lasa hainele la uscat mai mult decat este necesar

Verifica in mod regulat daca hainele intinse pe sarma s-au uscat, pentru ca nu este bine ca acestea sa stea peste masura in acest loc. Este necesar sa faci acest lucru, pentru a evita umplerea cu praf a articolelor de imbracaminte si pentru pastrarea intacta a parfumului oferit de balsamul de rufe.

 

  •      Nu pune hainele la uscat in directia soarelui

Este foarte important ca hainele sa nu fie intinse pe sarma, chiar in bataia directa a razelor soarelui. Daca faci acest lucru, exista sanse mari ca acestea sa se decoloreze, lucru care nu este de dorit. De aceea, este bine sa le intinzi afara, insa intr-un loc unde soarele nu ajunge cu usurinta.

 

  •      Intinde hainele pe dos la uscat

In cazul in care stai la apartament si poti intinde hainele doar pe balcon, unde soarele ajunge in cateva momente ale zilei, esti bine sa le intorci pe dos. In acest fel, reduci riscul ca acestea sa-si piarda din intensitatea nuantelor pe partea pe care le porti.

 

  •      Foloseste inalbitor pentru rufele albe

Rufele albe au tendinta de a se ingalbeni dupa o anumita perioada de timp, motiv pentru care este recomandat ca de fiecare data cand speli rufe in aceasta nuanta, sa introduci in cuva si putin inalbitor. In acest fel, le ajuti sa-si pastreze albul intens si imaculat pentru timp indelungat.

 

  •      Utilizeaza saci speciali pentru lenjeria itima

Sutienele au sarme care pot iesi in cazul unui program de spalare agresiv. Pentru a evita deteriorarea lenjeriei intime, este bine sa folosesti saci speciali sau alte dispozitive pentru aceasta. Acestia au menirea de a ocroti cat mai mult sutienele, de exemplu, in cuva masinii de spalat.

 

Tine cont de toate aceste trucuri si sfaturi, pentru a nu mai cumpara constant noi articole de imbracaminte, care sa le inocuiasca pe cele deteriorate in procesul de ingrijire sau de curatare.

 

 

 4. Simboluri haine copii - Sfaturi speciale pentru ingrijirea hainelor copiilor

 

Daca crezi ca este greu sa-ti improspatezi si sa-ti cureti ca la carte articolele de imbracaminte, in cazul hainelor pentru copii, lucrurile devin si mai delicate. Acestea au nevoie de o ingrijire aparte, astfel incat micutii sa nu simta niciun fel de disconfort in momentul in care le poarta.

Pentru inceput este clar ca trebuie sa citesti simbolurile de pe etichetele din interiorul hainelor acestora, dupa care este esential sa pui in practica cateva sfaturi foarte utile in acest sens.

In primul rand, este stringent sa speli hainele bebelusilor la temperaturi mai inalte decat le cureti pe ale tale, pentru a te asigura ca toate bacteriile acumulate pe acestea sunt eliminate in totalitate. Temperaturile inalte omoara virusii, fapt pentru care poti sta mult mai linistita si iti poti simti copilul in siguranta daca aplici aceasta metoda de curatare.

Vei vedea ca de foarte multe ori vei gasi acest sfat pe etichetele bluzelorbody-urilor sau a pantalonilor pentru prichindei. Toti specialistii recomanda acest tip de curatare pentru vestimentatia celor mici.

In plus, pentru ca dezinfectarea sa fie una completa, poti calca toate articolele de imbracaminte ale celui mic, imediat dupa cele usuci. Pe langa faptul ca acestea vor arata impecabil zi de zi, tu nu vei mai avea grija imbolnavirii micutului.

In al doilea rand, atunci cand vine vorba despre spalarea garderobei copilului tau, renunta la detergentii din comert in favoarea celor bio. Asigura-te ca cel mic nu poate fi deranjat in vreun de hainele pe care le poarta si fa tot posibilul sa reduci riscul de aparitie a unor iritatii ori alergii.

Cu ajutorul unui detergent bio, realizat doar din ingrediente naturale, il protejezi cat mai mult pe prichindel de toate aceste riscuri.

 

 

In cele din urma, simbolurile de pe hainele copiilor si nu numai sunt foarte importante si au rolul de a-ti oferi toate informatiile necesare pentru a avea cat mai multa grija de acestea. Nu este deloc placut sa trebuiasca sa reinnoiesti constant garderoba membrilor familiei, din cauza neglijentei sau a unor neatentii. Asa ca, acorda 5 minute citirii etichetelor.

Surse foto: Pexels.com